Final Study Friday

Since I haven't done Fugly Architecture Thursday in a while, I decided to share my final project design instead. Heck, depending on your preferences, this could be considered fugly. But eh, its all subjective anyway.

As many of you know, I'm trying to wrap up my Masters in architecture. I've been immersed in the world of late nights, no sleep, critiques and model making for 3 years already and I cannot wait to get that diploma. But before that glorious May 15, I have to complete a the architecture version of a master's thesis: aka- the final study project. Since I'm a preservation nerd, I chose to adaptively reuse a 1934 Motor Pool Building located on an Army base that is projected to close in 2011. When I visited my site in December, this is the current condition of the building's inside:

Very very industrial, and blase. Also very dark. But the entire left side of the building in this picture has 9 foot tall casement windows that stretch from about 4 ft off the ground to the bottom of those trusses. Some brilliant person in the 1960s decided it would be a fabulous idea to cover up the top 5 feet of these windows with ugly siding... thus creating the dark interior. Genius I tell you (*rolls eyes*). The wonderful current condition is shown below:

Isnt that just horrid!!??

Since I'm dealing w/ 48,000 sq ft total, my project proposal was to adapt the building into a art gallery, restaurant, art academy spaces and standing room only, House of Blues type entertainment hall. All areas are connected by a central "avenue" that runs the center of the building. My description is totally not doing the design justice, but this past march for my "thesis defense" I had a 20-slide PowerPoint to explain my project. I'll spare you the pain of that presentation.

Now I'm in the design development phase and here's a little sample of where I am in my project.

This is the proposed view down the main "avenue." To the left (behind the turquoise wall) is a dance studio and part of the academy. To the right is the side of the Entertainment Hall.
The other end of the corridor is the art gallery, the entrance of which is shown below:
The red wall in the background is the entrance to the Entertainment Hall. This view is from practically the same location as the original, dark and icky picture shown above. Also, I've removed the silly window coverings and voila: more light! Shocking, I know.

These are very preliminary renderings and theres still A LOT to do -- last night i spent just developing skylights. Oh Ces't La Vie. Must push on til the 7th!!

PS - SUPER excited, b/c Bama boy will be here tomorrow!! It's been 2 months since we last saw each other. Oh the horror.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...